Goudprijs

Dagelijks kunt u op de voorpagina van De Tijd de evolutie van de goudprijs volgen. Eén ounce goud, ofwel 31,1 gram van het kostbare goed, kost momenteel circa 1.500 dollar. Dat is 21 procent onder de piek van 1.900 dollar die op 5 september 2011 werd neergezet.

Goud wordt internationaal in dollar verhandeld. Maar voor Belgische beleggers in goud is vooral de prijs in euro van tel. En die prijs staat op een record. Gisteren tikte de goudprijs even 1.399 euro per ounce aan, tegenover een piek van 1.378 euro in september 2011. Voor wie in kilo denkt: een staaf kostte gisteren 44.970 euro bij de handelaar.

Het goud profiteert van een combinatie van factoren. De handelsoorlog tussen de VS en China en de regelmatige geopolitieke spanningen spelen in het voordeel van goud.

Maar ook het ultrasoepele monetaire beleid speelt mee. Een groeiend aantal banken in onder meer Duitsland, Denemarken en Zwitserland rekenen de negatieve rente door aan hun klanten.

Een van de nadelen van goud is dat geen jaarlijks inkomen te rapen valt in de vorm van een dividend of rente. Maar in een wereld waarin vermogende klanten rente dreigen te betalen op hun spaargeld verbleekt dat nadeel met de dag. Het wordt bij wijze van spreken een voordeel. ‘Als spaarders massaal de overstap maken naar goud, kan goud nog veel hoger noteren’, zegt Puilaetco Dewaay-strateeg Frank Vranken.

(finanzen.nl) – In de nacht van zondag op maandag werd een troy ounce goud verhandeld voor ruim 1555 dollar. Zo waardevol is het edelmetaal goud niet meer geweest sinds april 2013.

Berekend in euro’s bereikte de goudprijs zelfs een nieuw recordhoogte van 1393,68 euro per troy ounce. In de afgelopen handelsdagen heeft de bezorgdheid over een escalatie van het handelsconflict herhaaldelijk de goudprijs opgedreven.

Later, in de vroege ochtend, had goud echter weer een deel van zijn winst verspeeld en werd verhandeld op rond de 1533 dollar. Op moment van schrijven was het edelmetaal 1526,60 dollar waard.

De terugval heeft waarschijnlijk alles te maken met uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die stelde in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz dat China een deal zou willen sluiten. Hij doelde op een telefoongesprek tussen vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en de regering van Peking, dat volgens Trump op zondag plaatsvond. De VS zou de handreiking van China willen aanvaarden en zou weer willen terugkeren naar de onderhandelingstafel.

Vrijdag was het handelsconflict gevaarlijk geëscaleerd. Nadat de Chinese regering nieuwe straftarieven op Amerikaanse import aankondigde, ging de Amerikaanse president onmiddellijk in de tegenaanval en kondigde hij hogere Amerikaanse straftarieven op Chinese goederen aan.