De prijs van goud

‘Er zijn 4 goede redenen waarom de prijs van goud oploopt maar tóch nemen we winst’

(finanzen.nl) – Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) heeft winst genomen op goud. Aimee Bowkett, assetallocatiespecialist bij LGIM ziet de huidige hoge goudprijs als een goed moment om het edelmetaal te verkopen.

Goud wordt volgens Bowkett gezien als veilige haven bij onrust op de financiële markten. Beleggers stappen dan voor de korte termijn in en beleggen in het edelmetaal. Het is volgens haar daarom logisch om winst in tactische portefeuilles te nemen en te wachten op een aantrekkelijker instappunt.

De assetallocatiespecialist ziet op zich vier goede redenen waarom de goudprijs dit jaar al ruim eenzesde in waarde steeg en voor het eerst sinds 2013 weer de 1500 dollar per troy ounce aantikte.

Het maakt het volgens Bowkett lastig om afscheid te nemen van het goud. Maar discipline in aan- en verkopen is nodig voor de beste resultaten, stelt de assetallocatiespecialist. De vier drivers voor de goudprijs zijn volgens Bowkett:

1. Zeer lage rente

De daling van de reële rente vormt een belangrijke kracht achter de stijging van de goudprijs. Immers, de rentevergoeding op staatsobligaties is de ‘opportunity cost’ voor beleggen in goud – deze vergoeding lopen goudbeleggers mis. Maar deze ‘schade’ wordt steeds kleiner nu ook de reële Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds 2016 negatief is geworden.

2. Handelsconflict

Het Amerikaans/Chinese handelsconflict speelt goud ook in de kaart. Beleggers maken zich zorgen over het domino-effect door het conflict. Zij nemen minder risico en kiezen voor het veilige goud als belegging

3.Valuta-interventie

Als vergelding op de vermeende afwaardering van de yuan door China, dreigde de VS de dollar te verzwakken. Aangezien de dollar geldt als de meeste ‘harde’ munt ter wereld, leidt een mogelijke waardedaling tot een stijgende populariteit van goud.

4. Chinese centrale bank stapt in

De People’s Bank of China (PBoC), hintte er recent op haar reserves van Amerikaanse staatsobligaties deels in te wisselen voor goud. Naar verhouding bezit de de Chinese centrale bank PBoC slechts een kleine hoeveelheid goud, en heeft derhalve veel bewegingsruimte.

Tags: Komono uurwerken heren